Upiekłam ciasto francuskie i przełożyłam je prostym kremem. Ten deser smakował obłędnie

Dodano:
Deser z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / vi mart
Z gotowego ciasta francuskiego łatwo i szybko można zrobić różne smakołyki. Ja ostatnio przerobiłam je błyskawicznie na pyszny deser z kremem. Przyznam, że nawet nie spodziewałam się tak dobrego efektu.

Lubię mieć gotowe ciasto francuskie w swoich zapasach. Często przychodzi mi z pomocą, gdy pojawi się ochota na przekąskę słodką lub wytrawną. Jeśli chodzi o słodkości, zazwyczaj robię z niego rożki, rogaliki czy poduszeczki. Ostatnio przyszedł mi jednak do głowy inny pomysł, który jak się potem okazało był strzałem w dziesiątkę. Zamieniłam bowiem to chrupiące ciasto w deser przypominający napoleonkę.

Jak upiec płaskie blaty ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie w czasie pieczenia potrafi znacznie urosnąć, a nawet się wybrzuszać. A gdy chcemy przełoży kilka warstw tego ciasta kremem, dobrze by było, by blaty były dosyć płaskie. Oczywiście wybrzuszenia można zniwelować, lekko je dociskając. Jednak blaty o regularnym kształcie znacznie lepiej będą się prezentować.

Jak więc upiec blaty ciasta francuskiego, by pozostały płaskie? Po podzieleniu całego ciasta na potrzebne kawałki, trzeba je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć papieru, który był użyty do zawinięcia ciasta. Teraz ciasto należy dość gęsto ponakłuwać widelcem i upiec. Jednak dla większej pewności, że blaty będą płaskie, można je przykryć papierem do pieczenia, a potem drugą blachą z piekarnika. Takie obciążenie powinno powstrzymać ciasto przed nierównomiernym wyrastaniem w czasie pieczenia. Wierzchnią blachę można zastąpić np. suchym grochem lub fasolą.

Jak zrobić ciasto francuskie z kremem budyniowym?

Kremem budyniowym można przełożyć dwa blaty ciasta, dzięki czemu powstanie napoleonka. Deser zyska jednak na smaku, gdy do jego przygotowania użyje się kilku warstw ciasta przełożonych budyniem.

Przepis: Deser z ciasta francuskiego i kremu budyniowego

Blaty ciasta francuskiego przełożone kremem budyniowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 150 g serka mascarpone

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie ciastaCiasto francuskie wyjmij z lodówki i pozostaw na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej. Potem odpakuj je, rozwiń i pokrój na 4 blaty tej samej wielkości. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i gęsto ponakłuwaj np. widelcem. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Blaty wystudź.
  2. Gotowanie budyniuOdlej pół szklanki mleka i rozprowadź w nim proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotuj, zestaw z ognia, wlej do niego mieszankę proszku budyniowego, cały czas mieszając. Budyń gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wystudź go.
  3. Przygotowanie kremuMasło zmiękcz i zmiksuj. Dalej miksuj, dodając do niego łyżkami porcje budyniu. Na koniec krem zmiksuj krótko z serkiem mascarpone.
  4. Wykańczanie deseruBlaty ciasta francuskiego przełóż przygotowanym kremem. Lekko je dociśnij, by warstwy ciasta połączyły się w jedną całość. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki, by warstwy ciasta nieco zmiękły. Przed podaniem deser możesz oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto francuskie z kremem budyniowym – wskazówki

Oto kilka wskazówek, dzięki którym deser z ciasta francuskiego i kremu budyniowego wyjdzie, jak należy.

  • Blaty ciasta francuskiego przeznaczone do przełożenia nie powinny być zbyt mocno spieczone. Będą wtedy zbyt twarde i nie połączą się tak dobrze z kremem.
  • Jeśli chcecie zaoszczędzić nieco kalorii, przełóżcie blaty ciasta samym budyniem. Możecie jedynie do gotującego się budyniu dodać trochę masła, by krem był smaczniejszy.
  • Krem budyniowy będzie sztywniejszy, jeśli budyń zmiksuje się z samym masłem.
  • Krem budyniowy przed przykryciem blatem ciasta można posypać kawałkami owoców. Deser zyska na smaku i wyglądzie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...